Imi place sa cred ca sunt adepta celor 4C: Cumintenie, Calitate, Curatenie (si dupa trup, si dupa suflet), Cunoastere.

Pentru discutiile noastre zilnice... http://discutiispirituale.chatango.com/

vineri, 2 aprilie 2010

Atitudini normale fata de curentul de constientizare numit "trezire"...

Mi se pare normal sa vad din ce in ce mai multi oameni care iau atitudine impotriva curentului de constientizare - eu asa il numesc - pe care unii il numesc "trezire". Trezire spirituala...
(De data aceasta, pornesc concret de la articolul de pe Reteaua Literara, adresa:
http://reteaualiterara.ning.com/profiles/blogs/o-cunoastere-ascunsa-speciei-1)
Nici eu nu sunt de acord cu aceasta numire - "trezire", pentru ca din start creeaza disensiuni, chiar daca cel care discuta nu se situeaza chiar pe o pozitie de superioritate. Doar atrage atentia asupra unor simtiri noi, care nu sunt de loc neaparat de factura orientala. Ele au existat peste tot , cu alte cuvinte gasim aceste elemente chiar in literatura crestin-ortodoxa... da! cu alte cuvinte... dar cu acelasi sens este "trezvia"... Se vorbeste insa in mod contemporan, cu influente vestice... Normal ca cei de specialitate religioasa vor cauta, concurential, factori de separare, pentru a-si disputa intaietatea. Dar e omenesc...
Tot omenesc este si sa nu o facem, pentru a nu puncta concurential. Unii procedeaza intr-un fel, altii - in alt fel.
Toata lumea are dreptul sa scrie decent aici. Persoana la care va referiti chiar a scris decent.
Daca ne gandim la anumite persoane care sunt sustinute chiar de catre Uniunea Scriitorilor, cu burse in strainatate, etc., si care aduc o nota de pornografie in literatura romana... ce sa mai discutam... Nici mie nu-mi place, dar place multora!! imi spun parerea si merg mai departe.
In cazul dezbatut de dvs., poate, daca ne gandim mai cuminti, este vorba despre constientizarea unor aspecte spirituale despre care nici scoala, nici societatea nu ne-a invatat prea multe. De fapt - de loc. Nici biserica nu prea pune accent. Asta nu inseamna ca nu apar aspecte mereu noi, despre care nu exista intentia oficiala de a le aduce in constiinta maselor largi, in dezbatere calma, pentru ca oamenii sa se preocupe numai de interesele oficiale. Interese care esueaza lamentabil in dinamica lor spirituala, profund omeneasca, in fond.
Aspectele pot fi vechi, dar, in virtutea mecanismelor de mai sus, nu sunt cunoscute in proportie de masa. Tocmai de aceea este normal sa socheze, in diferite forme. Devenim constienti de un fenomen, asa este, de un fenomen. Nu este o secta, asa cum se mai spune pe ici - pe colo, sa fim seriosi... Pana la urma ne vom linisti, fiecare vom cugeta in felul sau si cu siguranta vom ajunge sa ne intelegem cu totii.
Repet, nici eu nu sunt de acord cu aceasta expresie, mi-am spus parerea in fata multora din aceasta categorie - care se considera "treziti". Am atras atentia asupra faptului ca se folosesc expresii traduse cuvant cu cuvant din scrieri straine, aduse pe piata de editori care urmaresc doar profitul imediat, dandu-se drept oameni de spiritualitate in presa, TV, siteuri.
Cele abordate de acest curent (sa-i zicem) sunt bune, dupa parerea mea, cu amendamentul de a analiza fiecare cuvant folosit in expuneri. Dar pentru ca orice inceput este greu, pentru ca suntem putini cei care explica cu calm, fara sa acuze, fara sa distruga ideea, simtirea, fondul  - si nu forma, cautand sa aduca forma la nivelul fondului... Este normal ca lucrurile sa se petreaca astfel.
Asadar, parerea mea este sa nu cerem desfiintare, ci doar sa moderam nuantele care fortifica fondul.
Bineinteles ca oricine are dreptul sa se exprime cum doreste, agresiv si in sustinere, si in aparare...

Niciun comentariu: